Hur många kräftor per person under kräftskivan?

Den årliga kräftskivan närmar sig. Bordet dukas upp med tillbehör och dryck men hur många kräftor behövs det per person?

På en kräftskiva med tillbehör kan man räkna med 1-2 personer per paket kräftor. Alltså omkring ett halv till ett kilo kräftor per person. Räknat i antal kräftor blir det omkring 10-12 signalkräftor eller 6-8 havskräftor eftersom de är något större och innehåller mer kött.

Tänk även på att mängden kräftor varierar beroende på vem det är som äter och hur mycket eller vilka tillbehör ni har.

Välja kräftor inför kräftskivan (Havskräftor eller signalkräftor?)

Först och främst måste du välja om du ska bjuda på röda sötvattenskräftor (signalkräftor) eller rosa havskräftor som huvudrätt. Vissa föredrar signalkräftor, andra havskräftor och de allra flesta tycker om båda kräftsorterna.

Signalkräftor, som är sötvattenskräftor, finns i alla svenska län utom Gotland, Norrbotten och Västerbotten. De finns även i Östersjön. Denna art står för cirka 85 procent av alla kräftor som fångas i Sverige. På västkusten kan du däremot förvänta dig att bli bjuden på en kräftskiva som främst består av havskräftor och goda tillbehör.

Vidare i artikeln ska jag guida dig genom mängden kräftor som behövs per person

Antal signalkräftor per person under kräftskivan

Det är dags för kräftskivan och du har valt signalkräftor. Som tidigare nämnt är omkring 0.5-1 kilo kräftor per person rekommenderat men det finns en del att tänka på.

Antal signalkräftor per person: Så ska du tänka

Oavsett om du köper frysta, vakuumförpackade kräftor eller förbereder hemfångade kräftor, behöver du vanligtvis ungefär samma antal kräftor per person.

För kräftmåltiden planerar du 500 gram till 1 kilo kräftor per person, beroende på gruppens storlek. Motsvarande ett halvt till ett paket frysta kräftor per person.

Om du föredrar att tänka antal kräftor i stället för i kilo är 10-12 kräftor per person en rimlig utgångspunkt för signalkräftor. Detta gäller särskilt om du serverar kräftorna med rejäla tillbehör som paj, bröd, sallad och olika ostar. Om dina gäster är riktiga kräftälskare kommer de utan tvekan att njuta av 20-25 kräftor per person under måltiden. Det motsvarar ett helt paket kräftor för varje person.

Jag rekommenderar att du lagar mycket goda tillbehör till kräftorna. På så sätt behövs inte lika många kräftor och även de som är galna i kräftor kan klara sig på ett paket. Bra tillbehör är; Västerbottensostpaj, romröra, bröd med smör, sallad, kex och goda ostar samt mycket mer

Antalet havskräftor per person under kräftskivan

Havskräftor är ofta större och mer rejäla än signalkräftor. De innehåller mer kött och vissa hävdar även att de är saftigare. Både svansen och klorna på havskräftan ger mer kött än signalkräftan.

Eftersom havskräftan oftast är större brukar 6-8 kräftor per person vara tillräckligt, beroende på storleken på kräftorna såklart. Detta motsvarar ungefär ett halvt kilo mat per individ. Äter ni utan tillbehör eller är personer som verkligen äter mycket kräftor kan det givetvis behövas mer kräftor per person under kräftskivan.

Men om ni har fler kräftor än vad ni orkar äta upp?

Vad gör jag med överblivna kräftor från kräftskivan?

Är det nödvändigt att slänga överblivna kräftor? Använd kräftorna istället!

Om du av någon anledning inte kan konsumera alla kräftor behöver de inte gå till spillo. Lägg därför alltid kräftorna på ett fat med isbitar för att se till att de förblir färska så länge som möjligt.

Det går att skala dem och använda dem i olika rätter, till exempel skaldjurspasta, röror med bakad potatis, soppor eller en uppfriskande sommarsallad om de har förvarats kylda.

Om kräftorna har lämnats ute i solen eller i ett varmt kök under en längre tid är det dock lämpligt att kasta dem omedelbart.

Om du samlar ihop skalen kan du koka en mycket god kräftfond på resterna från kräftorna. Tänk på att göra det mycket nära inpå kräfskivan eftersom skal från kräftor snabbt blir dåligt i värme eller normal rumstemepratur.

Tillbehör till kräftskivan

Till kräftor är det fördelaktigt att servera tillbehör. Det ger både variation i smaken men mättar även vilket gör att ni behöver färre kräftor. Det finns väldigt många olika typer av tillbehör under kräftskivor och egentligen finns det inget som säger om ett särskild tillbehör passar in på kräftskivan. Det får ni helt enkelt själv avgöra.

För lite inspiration har jag samlat tillbehör som jag tycker passar bra till kräftskivan nedan.

Bästa tillbehören till kräftskivan

Vanliga tillbehör som nästan alltid finns på kräftskivan:

 • Västerbottensostpaj är en självklarhet på kräftskivan
 • Bröd (Baguette är populärt) med smör
 • Romröra är ett måste på kräftskivan
 • Kryddsmör / Örtsmör imponerar på gästerna
 • Potatis mättar bra och uppskattat av många
 • Sallad är fräscht på kräftskivan
 • Kex och ost för en lyxigare kräftskiva

Ovanligare tillbehör som passar bra till kräftskivan

 • Sill är ovanligt men passar bra med övriga tillbehör på kräftskivan
 • Soppa är gott och milt (Jordärtkocksoppa, kräftsoppa, potatis- och löksoppa)
 • Grillat kött är bra för de som inte tål eller gillar kräftor
 • Skagenröra är ett bra alternativ till romröran
 • Gubbröra är en klassisk röra som sällan förekommer på kräftskivan men som kan passa in
 • Ostchips imponerar på gästerna och har en härlig, nötig smak som bryter bra mot kräftorna (Gärna parmesan)
 • Vegetarisk skagenröra med tofu istället för räkor
 • Snacks i form av chips, ostkrokar / ostbågar, popcorn och godis är uppskattat efter ni har ätit kräftorna

Till kräftskivan ska det drickas gott. Vanligt är att dricka till kräftor är:

 • Nubbe / Snaps
 • Öl
 • Vin
 • Läsk
 • Vatten
 • Cider
 • Bubbelvatten
 • Alkoläsk

Lycka till med kräftskivan!

Leave a Comment

Your email address will not be published.