Fiska krabba – En rolig aktivitet för hela familjen – Krabbmete

Fiska krabba är en rolig aktivitet för hela familjen. Det är enkelt att börja med krabbfiske och ni behöver inte förbereda särskilt mycket. En hink, ett snöre, en klädnypa och ett bete är allt som behövs.

Att fiska krabba är uppskattat av både små barn och vuxna. Krabbmete går snabbt att lära sig och kräver ingen kunskap av tidigare fiske. I artikeln kan lära du dig allt om att fiska krabba och hur du lyckas med krabbmete.

Fiska krabba – krabbmete

Att fiska krabba är mycket enkelt och du behöver ingen avancerad utrustning. Användning av en krabbtina är möjligt men det behövs inte för att lyckas med att fiska krabba.

För att fiska krabba behöver du följande utrustning

 • En Hink, bunke eller behåller att lägga krabborna i
 • Ett Snöre, 1,5-2 meter långt.
 • En Klädnypa
 • Något Bete, Krossad blåmussla, korv, räka eller en bit fisk fungerar som agn för att fiska krabba
 • En håv, om du inte är bekväm att röra i krabborna med handen.

Fiska krabbor: Så här gör du

Att fiska krabbor är enkelt. Har du utrustningen för krabbfiske är det bara att sätta igång. Börja med att fästa klädnypa i snöret. och hitta en plats att fiska på. Fiska krabba kan man göra nästan vart som helst längst västkusten. Välj en plats nära vatten och fiska från klippor eller en brygga. Mer om bra platser för att fiska krabba senare i artikeln.

Börja fiska krabba

 1. Fyll hinken med vatten från havet. Krabborna gillar friskt saltvatten och trivs bra i hinken. Du kan fiska upp några stenar och lite tång för att krabborna ska må bra i hinken. Placera hinken i skuggan och byt ut vattnet mot nytt friskt saltvatten med jämna mellanrum för att hålla temperaturen på rätt nivå för krabborna.
 2. Fiska upp några blåmusslor och krossa med en sten. Blåmusslor finns ofta att fånga vid tången intill bryggan eller klippan. Har du svårt att hitta blåmusslor kan du använda räkor, korv eller en bit fisk som du själv tagit med. Fäst agnet i klädnypan.
 3. Släpp ned klädnypan i vattnet, gärna intill några stenar, tångruskor eller en annan plats i havet där krabborna trivs.
 4. Vänta på att en krabba nyper tag ii betet och dra sedan långsamt upp krabban med hjälp av snöret. Tänk på att låta krabba nypa fast ordentligt i bytet så att den sitter ordentligt. När krabban närmar sig ytan kan du ta den med handen eller med en hov. Stora krabbor bör alltid fångas med håv om du inte är van krabbfiskare.
 5. Ta krabban och placera den försiktig i hinken med saltvatten. Akta dig för krabbans klor så den inte nyper dig. Använder du händerna istället för en håv när du fiskar krabba ska du ta tag i krabban med tummen och pekfingret över sidokanterna på ryggskalet. Greppet om krabban ska vara lätt och inte stressande för krabban. En stressad krabba nyper ofta.
 6. Fiska krabba så länge ni tycker det är kul. Därefter ska ni släppa tillbaka krabborna i havet. Släpp tillbaka krabborna från samma plats där ni fiskade upp krabborna för att inte störa ekosystemet.

Tips: fiskar ni krabba nära en bergshäll kan ni låta krabborna gå i vattnet på egen hand. Låt krabborna ha “krabb-race” och gissa vilken krabba som snabbast tar sig till vattnet igen.

Håll koll på krabborna så att alla tar sig ned till vattnet igen. Annars kan du hjälpa krabborna som har svårt att hitta tillbaka till havet på egen hand.

Fiska krabba med barn – Viktigt att tänka på

Att fiska krabba med barn är roligt men det är viktigt att tänka på säkerheten eftersom krabbfisket sker intill vatten. Barn som inte kan simma ska alltid vara utrustade med flytväst. Vuxna ska hålla ett vakande öga över barnen som fiskar krabba.

Lämna aldrig utrustningen för att fiska krabba, skräp eller annat som inte hör hemma i naturen efter ni har fiskat krabba.

Fiska krabba gör ni som bäst längst västkusten. Det är möjligt på et flertal olika platser men de populäraste platserna längst västkusten med mycket krabbor är;

 • Fiska krabba i Bohuslän
 • Fiska krabba i Västergötland
 • Fiska krabba i Halland

Fiska krabba är tillåtet året om i hela Sverige – Det är alltså alltid säsong för krabbfiske. (Vid användning av krabbtionor för krabbbfiske är finns det vissa regler.

Bäst att fiska krabbor är under sommaren och våren när det är behaglig värme utomhus och krabborna befinner sig nära ytan. Krabborna trivs som bäst 1-2 meter under havsytan, gärna intill stenar och tång.

Lycka till med att fiska krabba!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *